23 Νοε 2020

ΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Κάποτε ταξίδευαν από ολόκληρο τον τότε ελληνικό κόσμο στην Αρχαία Ολυμπία αθλητές που αγωνίζονταν για ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς, το γνωστό έπαθλο για τους νικητές. Στα 776 π.Χ. στον ιερό χώρο φιλοξενίας κορυφαίων αθλητών μας μετέφεραν οι μαθητές/τριες της Β' τάξης του Γυμνασίου μας, μέσα από εργασίες και οπτικοακουστικό υλικό, που αναζήτησαν και παρουσίασαν διαδικτυακά. 

Με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια βίωσαν το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής σκέψης να ενώνει τους ανθρώπους παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές τους. Στον ιστορικό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκεί όπου σήμερα γίνεται η αφή της Ολυμπιακής φλόγας, ως σύμβολο της ανθρώπινης εφευρετικότητας, ηχεί ακόμα το μήνυμα της συναδέλφωσης ανθρώπων και λαών, το μήνυμα της άμιλλας και της παγκόσμιας ειρήνης.

Αξίες πανανθρώπινες και πάντα διαχρονικές ριζωμένες σε τόπους σεβαστούς δίδαξαν στους μαθητές μας την αρετή, την αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό. Ιδανικά υψηλά, όπως αυτό του «εὖ ἀγωνίζεσθαι», ακούστηκαν μέσα από τον μελοποιημένο Ολυμπιακό Ύμνο, το γνωστό ομώνυμο ποίημα του Κωστή Παλαμά, εμπνέοντάς μας με νότες αρχαιοελληνικές.

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες